AMANDEL OLIE VIGEAN 0,5L 0,25 LITER
OverzichtHuilerie Vigean. Ambachtelijke notenolie maker uit Clion-sur-Indre (Centre) in Frankrijk. Het bedrijf bestaat sinds 1930 en is begonnen met het persen van de walnoten uit de buurt. Eric is de derde generatie Vigean en is de enige officiële ‘maitre huilier’ in Frankrijk. Ze maken van alle noten een koude persing of een warme. Bij de warme persing worden de noten verhit tot maximaal 100 graden (als je het warmer doet dan is er kans op aflotoxine) en vervolgens geperst. De olie heeft dan meer smaak. Vigean noemt dit de ‘gourmet’ olie.
Subtiel gebruik van notenolie kan voor een verdieping in dressings zorgen, maar bijvoorbeeld ook bij de bereiding van ijs en in marinades of over vlees, vis of groente. Wij vonden een ambachtelijke maker van notenolie uit het Franse Clion-sur-Indre (regio Centre). De persen zijn daar al in beweging sinds 1930 toen men zich aanvankelijk bekwaamde in het maken van walnotenolie. Voor vader en zoon Vigean (Philippe en Eric) is het maken van een notenolie als het maken van goede wijn. De olie moet een zachte uitwerking op de mond hebben in combinatie met een prettige smaak en mooie kleur. Dat lukt alleen als je een streng selectieproces blijft hanteren bij de inkoop van grondstoffen. Eric is de derde generatie Vigean en de enige officiële ‘maître artisan huilier’ van Frankrijk. Noten krijgen of een koude of een warme persing. Vooral de warme persing luistert nauw omdat boven de 100° C giftige stoffen kunnen ontstaan, maar de warme persing heeft als voordeel dat het de olie meer smaak geeft. Vigean noemt dit ‘gourmet-olie’. En dat is de olie die wij graag aanbieden.