LANKA GREEN KARDEMOM 250 GRAM
OverzichtKardemom is gedroogd zaad van de Elettaria Cardamomum, een plant uit de gemberfamilie. De Lanka Light Green is de kardemom met het mooiste aroma van alle kardemoms!
Kardemom Kardemom zijn de zaden van de Elettaria cardamomum, een plant van de Gember familie. De vruchtjes worden geplukt als ze bijna rijp zijn en daarna gedroogd. De plant komt van oorsprong uit Zuid-India en Sri Lanka. Kardemom bevat tot 10% vluchtige olie en deze bestaat vooral uit de stoffen 1,8-cineool (20 tot 50 % bloemachtig aroma) en terpinylacetaat (30%, citrusachtig aroma). Kardemom is één van de oudste en kostbaarste specerijen ter wereld. Wat de prijs betreft, komt kardemom na saffraan en vanille. Kardemom komt van de plant Elettaria cardamomun, die oorspronkelijk uit Zuid India komt. Tegenwoordig wordt de plant in alle tropische gebieden gekweekt. Al in de klassieke oudheid werd kardemom gebruikt en aangevoerd via de karavaanroutes. De plant lijkt op een palm en kan zo'n 2.5 m hoog worden. Er zijn 2 varianten van de boom: groot en klein. De grote heeft zwarte peulen en zaden. De zaden van de kleine groene kardemom zijn smakelijk en aromatisch en worden vooral gebruikt voor Indiaas snoepgoed, pilou en biryani. De grote soort wordt zelden voor pudding gebruikt, maar beide soorten zijn hoofdingredënt voor het maken van garam masala. Kardemom wordt vaak in zijn geheel gebruikt, dus met peul en al. De groene kardemompeulen van 1/2-1 cm lang bevatten elk +/-15 donkerbruine of zwarte zaadjes. Voor kardemompoeder worden deze zaadjes gemalen. Gemalen kardemom is verkrijgbaar bij Surinaamse, Chinees-Indonesische en andere Aziatische winkels. Kardemom is een peul die van oorsprong uit India komt en in gedroogde vorm in de keuken wordt gebruikt. De zaadjes in deze peul smaken zeer aromatische en zacht-peperig. Kardemom wordt veel toegepast in de Indiase en Arabische keuken, in zoete én hartige gerechten. De groene kardemompeulen (toko) zijn het meest aromatisch, gemalen kardemom (o.a. supermarkt) is een stuk minder aromatisch. Stoof de peulen heel of gekneusd mee in gerechten. Ook kunt u de zaden malen in een vijzel of koffiemolen en over een gerecht strooien. Kardemom is een van de belangrijkste specerijen in Indiase curry's en in het Indiase specerijenmengsel garam masala. 5. Kardemom Kardemom zijn de gedroogde vruchtjes van de plant Elettaria cardamonum. De vruchtjes worden geplukt als ze bijna rijp zijn. De plant komt van oorsprong uit Zuid-India en Sri Lanka en is in de tijd van de ontdekkingsreizen onze kant op gekomen. Kardemom is verre familie van paradijszaad. In de handel zijn globaal twee soorten kardemom te krijgen, namelijk groene en witte. De groene is meestal afkomstig van de Mysore-variëteit en de witte van de Malabar-variëteit. Deze laatste heeft over het algemeen het meest verfijnde aroma. Er zijn ook nog een aantal surrogaatsoorten verkrijgbaar. Deze zijn afkomstig van planten van het geslacht Amonum of Aframonum en worden aangeduid als 'Valse kardemom'. Deze kardemom is groter en donkerder van kleur dan Echte kardemom. Kardemom bevat tot 10% vluchtige olie en deze olie bestaat vooral uit de stoffen 1 ,8-cineool en alpha-terpinylacetaat. De eerste stof zorgt voor een beetje een bloemachtig (parfum) aroma en de tweede voor een citrusachtig aroma.