TAGGIASCA OLIJVEN ONTPIT 270 GRAM
OverzichtDe taggiasca-olijf groeit in Ligurie, de Italiaanse mediterrane kust. De traditie van deze olijf gaat terug tot het jaar 1200. Benedictijnse monniken bouwden olijventerrassen op de steile hellingen van de Apennijnen. Wij kopen onze Taggiasca olijven bij het familiebedrijf Frantoio Sant'Agata. Zij hebben hun eigen bomen en plukken met de hand. Ze staan bekend als een van de beste producenten in Ligurie. De olijven zijn klein en hebben een relatief grote pit en zacht zeer smakelijk vruchtvlees. Olijven met pit zijn op zout water.
Ze zijn klein, maar zéér fijn: de olijfjes uit de streek rond Taggia, beter bekend als de ‘taggiasche’ olijven (uitgesproken als ‘taggi-jaske’). Taggia is een plaats in Ligurië aan de Italiaanse Riviera, niet ver van de Franse grens. In deze streek groeien de oude olijfdragende bomen langs de grillige, maar bijzonder schilderachtige rotskust. Oorspronkelijk werden ze hier door benedictijner monniken geplant rond 1600. De bomen hebben soms een hoogte van wel vijftien meter. Hun donkere rijpe vruchten hebben inmiddels een beschermde geografische aanduiding (DOP), dus buiten deze regio (de provincie Imperia) kan niemand zijn olijven ‘taggiasche’ noemen. Daar is men trots op want gastronomische waardering voor zowel de olijf als haar delicate olie is hoog en het houdt beide exclusief. De kleine roodbruine, soms richting paars kleurende olijfjes rekent men zelfs tot de meest bijzondere ter wereld. Hun zachte vlezige textuur is uniek samen met het fruitige, mild zoete smaakkarakter dat ook een lichte zuurtje toont. Die smaakontwikkeling vindt plaats tijdens de periode dat ze in pekel licht fermenteren. Wij betrekken deze redelijk schaarse olijven van de familie Mela die de Frantoio di Sant’ Agata d’Oneglia bestiert (frantoio betekent oliemolen). De familie heeft zeven boomgaarden en brengt sinds 1827 een breed aantal (prijswinnende) olijfgerelateerde producten op de markt. De olijven doen het goed in salades, op pizza, gegrild konijn, vis en tal van gerechten.
- Voedingswaarde per 100 gram
- energie1468 kJ / 350 kcal
- vetten37,6 g
- waarvan verzadigd:0 g
- koolhydraten:1,6 g
- waarvan suikers:0 g
- vezels:0 g
- eiwitten:1,5 g
- zout:2950 g