Fuet Iberico de Bellota Casalba
Artikelnummer: 240982 OverzichtFuet betekent in het Catalaans letterlijk zweep, het is een lange, dunne, gefermenteerde en gedroogde worst. Deze heeft een licht zoete, licht gepeperde smaak. De worst valt op door zijn dunne vorm en het schimmellaagje dat tijdens het drogen ontstaat. Deze schimmel is de Penicillium candida die ook op brie en camembert te vinden is. Fuet wordt gemaakt van onder meer mager varkensvlees, varkensspek (rugvet), zwarte peper, knoflook, kruidnagel, koriander, zout en suiker, in een vel van dunne varkensdarm. Tijdens het drogen verliest de worst ± 35% van zijn gewicht. De bekendste fuet is afkomstig uit de regio van Osona, speciaal de stad Vic, maar hij wordt ook veel rond Olot gemaakt. Maar ook in andere delen van Spanje wordt de fuet gemaakt. Een voorbeeld hiervan is het bekende merk Casalba dat gevestigd is in Burgos. Hier wordt de beste kwaliteit varkensvlees gebruikt (Bellota) en wordt tussen de 5 en 6 maanden gedroogd voordat het verkocht kan worden.